Leren zweefvliegen

 
 ‘Once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return.’

-- Leonardo da Vinci

 

Zweefvliegen 074

Je wilt zelf de lucht in? Mooi! Bij de Nijmeegse Aeroclub in Malden ben je aan het goede adres als je wilt leren zweefvliegen. Onze club heeft (wereld)kampioenen voortgebracht, die graag hun kennis en enthousiasme overdragen aan piloten in spe. Ook aan jou. Of je nu 15 bent of 65, we hebben piloten-in-opleiding van verschillende leeftijden. Je kunt in gemiddeld drie jaar tijd je GPL (Glider Pilot License) halen. De één doet daar langer over, de ander korter. En omdat we zelf de lessen verzorgen en iedereen in de club een handje meehelpt, houden we het zweefvliegen betaalbaar.

Veiligheid voor alles
Bij zweefvliegen draait alles om veligheid. Daarom krijg je eerst een introductiecursus, waarin we je de basisprincipes van het vliegen uitleggen. Daarnaast wijzen we jou voor de eerste dagen op het vliegveld een maatje toe, die je wegwijs maakt. Zodat je weet wat je wel en niet kunt doen en hoe het ‘vliegbedrijf’ werkt.

Zelf de lucht in
Je begint met de basisopleiding (de elementaire vliegopleiding, EVO) in een tweezitter. Jij zit voorin, de instructeur zit achter jou. Het vliegtuig heeft dubbele besturing en een dubbel instrumentenpaneel. Je leert hoe de instrumenten werken, doet een cockpitcheck en eenmaal in de lucht mag je vanaf de tweede les al zelf bochten maken en rechtuit vliegen. Heb je dat goed onder de knie, mag je ook oefenen met starten en landen.

Voor het eerst alleen vliegen
Zodra je het vliegtuig voldoende beheerst, ben je toe aan de volgende stap: solo vliegen. Onder begeleiding van een instructeur mag je zelf aan de slag in een eenpersoons vliegtuig. Hij (of zij) vertelt je voor de vlucht waarop je moet letten, houdt vanaf de grond in de gaten wat je doet en vertelt na de vlucht wat je goed en fout hebt gedaan. Je leert veel en doet zelf ervaring op. Daarnaast blijf je bepaalde vaardigheden oefenen in de tweezitter.

De eerste solovlucht is heel bijzonder en een mijlpaal in je zweefvliegcarrière! Het is een grote stap op weg naar je zweefvliegbewijs, de GPL.

Theorie
In de wintermaanden (van november tot maart) vliegen we niet. Dan onderhouden we de vliegtuigen, het veld en kun je theoriecursussen volgen. Die theorie heb je nodig voor je ‘zweefvliegbrevet’, het Sailplane Pilot Licence, kortweg SPL.

SPL in zicht!
Als je voldoende hebt geleerd als solist en je hebt alle theorievakken gehaald, dan komt het Sailplane Pilot Licence in zicht. Om aan de SPL-opleiding te mogen meedoen, moet je minimaal 75 solostarts hebben.

Volgens de wet mag je beginnen met zweefvliegen als je 14 jaar bent, maar bij de Nijmeegse Aeroclub hanteren we een minimum leeftijd van 15 jaar.

Kosten

Voor ongeveer 800 tot 900 euro per jaar kan je zweefvliegen. Dat is voor het beoefenen van een luchtsport relatief goedkoop. Deze kosten zijn o.a. opgebouwd uit de contributie van de club en het lidmaatschap bij KNVvL.

Hiervoor
- kan je zo vaak komen vliegen als je wilt. Op de zaterdag en de zondag is er standaard een lesbedrijf.
- heb je dan altijd de beschikking over instructeurs die jou de fijne kneepjes bijbrengen, zowel de praktijk als de theorie (dit laatste gebeurt in de wintermaanden)
- maak je gebruik van de verschillende vliegtuigen uit de clubvloot

Vragen?

Stuur een email naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.